Daldøs – spil nr. 10

Du skal være registreret og godkendt, før du kan bestille produkter fra Mediatektet. For at blive godkendt skal du først registrere dig.

kr.0,00

Spil bestående af et spillebræt med huller ordnede i tre rækker. To specielle terninger samt (2×14) brikker. Brikkerne skal være af to forskellige slags.

Beskrivelse

Materialet

Spillet består af et spillebræt med huller ordnede i tre rækker. To specielle terninger samt (2×14) brikker. Brikkerne skal være af to forskellige slags.

Spillets regler:

Ved spillets begyndelse står brikkerne opstillet i brættets ydre hulrækker, så at midterrækken er fri. Endvidere er der to terninger af særegen form, langstrakte med tilspidsede ender, så at de kun kan ligge på fire sider. 1’eren kaldes ”dallen”.

Daldøs er et angrebs- og forsvarsspil, hvor det gælder om at slå modstanderens pinde af brættet. De to spillere har brættet mellem sig og hver sin pinderække opstillet i udgangsposition, det vil sige i yderrækken med henholdsvis den flade og den skrå ende opad. Terningerne bestemmer, hvor mange pladser man må flytte, og brikkernes rute: Fra den runde ende i midterrækken, videre ind i modstanderens udgangsrække, derfra tilbage i midterrækken osv. i et kredsløb, der først ender, når pinden er slået eller spillet slut.

Der kastes med begge terninger samtidig, og de opnåede værdier kan efter behag bruges på én pind eller deles på to, én for hver terning. Først slår man om hvem der skal begynde, og her har højeste kast vundet (dallen tæller som nævnt før 1). Derefter begynder det egentlige spil, som i første omgang drejer sig om at slå en dal, ingen pind må nemlig bringes i spil, før den er ”fordallet” det vil sige vendt med